Mallabia (Bizkaia)

Baserritarrak feriara

Baserritarrak feriara <p>Gizonezkoen arropak: tunika; txapela. Feria garrantzitsuenak: Markina-Xemein, Abadi&ntilde;o, Elgoibar. Feriara joateko dotore janzten ziren. Elkartasun handia baserritarren artean. Bizimodu aldaketa.</p>

Tamaina:

Gizonezkoen arropak: tunika; txapela. Feria garrantzitsuenak: Markina-Xemein, Abadiño, Elgoibar. Feriara joateko dotore janzten ziren. Elkartasun handia baserritarren artean. Bizimodu aldaketa.

- Tunikiakin.
- Tunikiakin?
- Motza be bai, luzie be bai ta txaketak be bai ta jantzitte ondo juten zien. Bujanda edarrak beti, e!
- Bufandia?
- Bai, bai, bai. Bujandie bai.
- Ene! Nik [kendu dot...].
- Ez, ez, lasai. Eta txapela beti, ez?
- Beti.
- Gizonezkuak ze izaten zian, gero, ferixara-ta juatekuak, ez?
- Hemen inguruan ze ferixa zian?
- Markiñen, Abadiñon... Abadiñon, Markiñen, Elgoibarren. Horrek izeten zien hemen jentie juten zana. Gero, Bilbon be bai, baiñe Bilbora gure aitte ta gitxi, behintzet. Abadiñora, Markiñera edo Elgoibarrea.
- Eta ferixara juateko dotore jazten zian?
- Dotore edo, ba, beti praka diferentiek eta tunikatxue ta bujanda edarra be beti, e! Ta, ba, abarkak galtza zurixekin. Bai, bai, abarkak.
- Eta ferixara juateko, zaldixan ala...?
- Hankakin! Zaldixen...?!
- Baiñe mendixen [ibiltzen zien] zaldixek.
- Oseake, oiñaz.
- "Takarra-takarra", kontuek [kontatzen] [Diñotsut, ba]. Oin ezautu be ez dabe eitten honek alkar. Nun bizi garien be ez dakiu. Baiñe lehen junto juten zien. Iguel, ba, hemendik hiru gizon edo lau edo ta "Jungo gaittuk?" ta "Ze ordutan?", "Hamar ta erdietan honaxe", ta danak kontu kontatzen jun gero. Pozik!