Eskoriatza (Gipuzkoa)

Umetan morroi

Lantegi gutxi zeuden oraingo aldean. Baserritik kanpo lanera irten behar zirenean, gehienetan morroi joaten ziren.

- Orduen kriau be faten zan, ezta?
- Ba, familiak be ez zauken indderrik orduen. Oingo... Orduen fabrikaik Eskoriatzan be lehenengo Zubizarreta ta Aretxabaletan be Arruena edo... Ez zauen, ez zauen industriaik, ez zauen industriaik, ta kriau-ta. Batzuk, baten batzuk, baitta Ameriketara be esaten zaben ta. Bilbora be esaten zaben faten ziela Somorrostrora miñatara-edo lanien. Ta, ba, norabaittera. Hemen, hola, fabrikaik ez zauen, industriaik edo, oin dauen moduen...