Bertso-saioak; herriko bertsolariak

Bertso-saioak; herriko bertsolariak <p>Bertso-jaialdiak plazan egiten ziren. Txapelketako saio bat ere izan zen Zarautzen. Festetan balkoitik abesten zuten bertsolariek. Herritarren artean ere baziren bertsotan txukun egiten zutenak. <em>Nekazabal</em> bertsolaria.</p>

Tamaina:

Bertso-jaialdiak plazan egiten ziren. Txapelketako saio bat ere izan zen Zarautzen. Festetan balkoitik abesten zuten bertsolariek. Herritarren artean ere baziren bertsotan txukun egiten zutenak. Nekazabal bertsolaria.

- Zarautzen in al zan bertso-jaialdirik, o? Gogoratzen al dezu?
- Bai! Asko! Plazan iten zian. Frontoian 'e batian in zan Uztapide, Baxarri, ta geo kanpeonatu bat jokatu zan hamen, Lizaso ta hoiek, Lizaso aita, e! Aita ta hoiek. Ta geo orduan herriko festetan, ba, plazan iten zan balkoitikan, Banco Gipuzcoanoko hortatikan, ta danak han. Ez zeon oain bezela, e!, eztarriya ona behar zan, e!, jolin! Oso, bertsotako afiziyo haundiya izan da hamen, Zarautzen, bai. Ze, karo. Haiñ, haiñ onak ez hua bezelakoik, baiño, bestela 're Saardoteitan ta, bertsolai bastante, [...] politak, e! Orduan, ba, Sasikua ta abar ta. Ta hori berezkua etortzen da, ta. Bazian baserritarrak ondo zeatzen zianak. [...], zea hau, Izeta, Zendoia? Hori gaztexio hori, e, hori. Baiño orduan zeakuak, Nekazabalkua ta, Sasiko Martin... Korderito ezautu al zendun? Haen aita ez zendun ezautu zuk? Nik aurrenengo bertsua Baxarriri entzun niyon biyak manoik mano, Santa Maiñako, Santa Maiñetan in zuen. Ta nik ez nekin artian, ez nitun ezautzen nik, zea, Baxarri ta. Ze bertsolai dotoria zan zea 're, Korderiton aita. Bai! Nekaxabal, Nekaxabal. Ba, aurreneko Basarriri entzun niyona, hantxen gooratzen det nik, zenbat eukiko nitun, ba, hamazazpi bat urte, o hemezortzi, o... holakon bat. Ta, oso ona, e, bertsotan, polita zan oso. Bozik ez, baiño... Korderiton aita.