Urnieta (Gipuzkoa)

Arbela, klariona eta lapitza

Arbela, klariona eta lapitza <p>Eskolan, klariona zuria erabiltzen zuten arbelean idazteko. Bakoitzak bere arbela ere izaten zuen mahaian. Hartan idazteko, lapitza izaten zuten.</p>

Transkripzioa

- Eskola horrea ibiltzen giñan garaiyian, kleriona esaten zitzaiyon zuri bat, oain'e oaindik'e badira hoik, garai haitakok. Ta harekin enziarrun aitzen giñan. Enziarrua haundiya zan, metro t'erdiko ikearri hola, han. Ta maistrak ifingo zizun ze jarri, ta ateratzeko hua, ta danan bistan atera bihar izaten [...]. Ni han hasi baiño leheno, ateria nakan hua. [...] Baiño, ta bestia izaten zan pizarra: lau... ispilluba nola izaten da? Ispilluba. Estilo igual-iguala, pizarra. Ta harentzako lapitz-harriya, harriyakin iten giñun lapitza. Harriya hemen atera, lapitz-harriya du izena beak'e. Ta hua bezperan zeatu, biribildu, ta dotoriak itten giñun, horko mutillak eta biyok.
- A bai e? Ta ze harri klase zen hori ba?
- Hoi hemen bertan da. Ta ez da hargorriya ez da, ta karaitza're ez da, baiño lapitza esaten zaiyo. Beak izena hala du, harri-lapitza. Ta harekin itten giñun. Ta danak jende beira, guk harekin eskribitzen pizarrian earki, taka-taka-taka-taka. Ta geo beste batzukin itten ta're aitzen giñan.
- Hara, berriz.
- Holaxe.