Tolosa (Gipuzkoa)

Tolosarako eta Urkizurako joera

Tolosarako eta Urkizurako joera <p>Auzo Txikia auzoari buruz hitz egiten du. Beraiek gaztetan Urkizurako joera izaten zuten gehienbat, baina gerora Tolosara joaten ziren. Berak eskola-etxean ikusi zuen, Auzo Txiki eta Urkizuren artean kokatuta zegoena. Aita egunero joaten zen Tolosara mezara; ama, ordea, esne-saltzera joaten zen Tolosara.</p>

- Ta zuek honi, auzo honi, nola esaten zaio?
- Auzo Txikia.
- Auzo Txikia, ezta?
- Eta Urkizu hemendik gora hasten da?
- Bai, hori erditikan gora o hola da hoi Urkizu. Horrek bere eliza-ta badittu, baiño Auzo Txikik ez du elizikan.
- Eta zuek nora jo dezue, Tolosara gehio?
- Iya Tolosaa gehiyenian. Mutil-koxkorretan, gaztetan, Urkizua asko. Bai. Dotrina´re harekin ibiltzen giñan. Eskola hemen bertan gendun guk.
- Urkizun?
- E. Eskola itteko garaien, esaten zuen hemen eskola itteko hasi ziela, ta urkizuarrak kejatu, ta karretaratik neurtuta, erdin in zuela eskola. Ta guk hor ikasi gendun gero.
- Ze etxe zan?
- Eskola-etxea esaten zaio.
- Ta, ordun, Urkizukok eta Auzo Txikikok han ikasten zenduen?
- Bai, hala zien [ikusten danez]. Baiño guk beti Urkizun apaiza ezautu gendun, ta apaizak eskola ematen zun Urkizun bertan.
- Ordun, bi eskola zian?
- Urkizu goian bat eta erdi-biden bestea.
- Ta zuek galdetzen dizuenen nungok zeaten?
- Guk, Auzo Txikikuak.
- Tolosarrak nolabaitt´e?
- Bai, Tolosakuak.
- Ta gaztetan nahiz ta —o txikitan— joera gehio euki Urkizu aldea, noiz hasi ziñaten Tolosaa gehio jotzen?
- Beno, gure aittak-eta´re enjeneral Tolosaa juten zian mezetaa. Ta ama, berriz, egunero esne-saltzea juten zan.