Soraluze (Gipuzkoa)

Gerraosteko elikagaien kalitate kaxkarra

Gerraostean ogi zuria erosten zuten, baina oso arriskutsua izaten zen. Ogi hura nolakoa izaten zen deskribatzen du. Batata eta algarrobo-leka ere jaten zuten.

-Zu beti kalian bizi izan zara, ezta?
-bai, beti.
-Gerra osteko gosiakin akordatzen zara?
-Gosiakin hemen akordatzen naiz basarri bat Txurrukan baiño harutzatxuao, ogixa, ogi zurixa eitten zeben isilixan. Ta hartu bizikeletia ta hara. Hori akordatzen naiz ni.
-Ogi zurixa jatera?
-Jatera ez, erostera.
-Saltu eitten eben, e?
-Bai, baiña ez giñan denpora skuan ibili. Jaten ... beste ogi hori, emoten zeban, eztakitt, hori-hori-horixa, ez dakit ze zan. Gaur be kimikuak ez dabe jakingo ze dan hori.
-Txuskuak edo zerak?
-Holako, flanan moduko gogo-gorra, azal baria. Artaliana emoten zeban baiña ha ez zan artalia. Ez dakit ze materixal zan haura. Ta aalgarrobak, kaballuak jaten dabena hori lekiori.
-Hori be jaten zeben?
-Onbre! Eta boniatua patatian ordez.