Segura (Gipuzkoa)

Lima-lantegiko lana

Lima-lantegiko lana Soldadutzatik etxera itzulitakoan, lima-lantegian hasi zen lanean. Orduan, lana barra-barra zegoen, eta lima pikatzen aritu zen 20 urtean. Lima pikatzeko prozesua azaltzen du. 62 urte zituela hartu zuen erretiroa Joxek.

- Ta gero buelta ta limata, lima lantegia.
- Ta nola lortu zendun lan hori?
- Hauntza jutea? Lehengusu bat zeon han enkargatu ta harek, ordun eozein sartzen zan, harena juteko, hurrengo egunetik juteko. Jun nitzen ta pikadoratan, lima pikatzen arittu nitzen 20 urten. Ta ez da ofizio earra, e?
- Ta nola izatea ba? Ze...?
- Makinaan, makinaan jarri ta zea pikatzen ta. Ta bistea eta zea han´e puntun geatu ta zeak eitten. Oin harrezkeo jarri zittuen, e, zeak, "automáticamente". Topea hartzen zon garaien, fiu, haizeekin bajatzen zala, geatzen zala, jarri zittuen, bai. Ta hoi dana jarri ta gero hartu makinak eta hortik ez dakit Colombiaa o noa eaman zittuen. Bai.
- Danak jarri ta gero, e?
- A bai, bai, bai. Bueno ni lehentxio... handik jendek alde ein baiño leheno alde ein non, e? Bai, hirurogeita bi urtekin jubilau nitzen. Bai.
- Ondo, ondo.

Egilea(k): Maddi Ormazabal Sudupe