Otxandio (Bizkaia)

Aho hizkuntzan eta ingurunearen ezagutzan oinarritzen zituen bere azterketak

Aho hizkuntzan eta ingurunearen ezagutzan oinarritzen zituen bere azterketak Zenbat eta nagusiago, orduan eta gogorragoa bere planteamenduetan. Ez zuten asko eztabaidatzen. Bittor oso polemista zen eta txoke egiten zuen ingurukoekin, batez ere zenbait euskara aditurekin. Ez zen oinarritzen liburuetan eta dokumentuetan, nahiz eta arlo hori ere landu. Baserritarren edo artzaien hizkuntza nahiago zuen. Batez ere inguruari begiratzen zion. Mendiak ez dira aldatzen. Hor begiratu behar zen euskara aztertzeko. Erro eta Gara ere horretan dago sustraituta. Arratiako euskara asko famatzen zuen. Denborak arrazoia eman dio. Gaurko filologoak bide horretatik omen doaz.