Ondarroa (Bizkaia)

Semeak umezurtzentzako kolegioan Cadizen

Semeak umezurtzentzako kolegioan Cadizen Semeek Cadizen ikasi zuten kolegioan, eskola hura zegoelako izendatuta umezurtzentzat: Sanlúcar de Barrameda-ko `El Picacho´ kolegioa. Neskak Mosteiron-eko (Coruña) Carmen Polo egoitzara joaten ziren. Semeek Cadizen kolegioan ikasi zuten lehenbizi eta gero bertako institutuan. Oporretan etxera etortzeko eta itzultzeko bidaia norberak ordaindu behar.

- Ta umik, esan dotsuten modun, kolegixun Cadizen.
- Klaro, hori ez dot aittu. Zer dala ta Cadizera?
- Ba umezurtzantzako hantxe egualako bakarrik. Edo aprobetxa bir zendun hantxe estudixati...
- Ta Ondarrun ezin eben ikasi, berton?
- Haxe eguan asignata. Ta Ondarrutik badaz… Ta neskak Galizire, Coruñan, Galizi… Han, Cadizen, Sanlúcar de Barramedan, provincia de Cádiz, Sanlúcar de Barrameda, “Colegio El Picacho”. Eta, hori, neskak Coruñan, Sada Mosteiron, “Residencia Doña Carmen Polo de Franco”. Hantxe eon zin. Baiñe han ze eitten dotsue? Aterkiñe emoten dotsue ta eurixe hasittakun aterkiñe kendu, o sea, premiñi danin. Han ikasten dozu, ba... gure mutillak-eta eon zin kolegixun eta gerokun, ba, bertako herriko instituture, herriko jentiaz eskola. Ta han residentzixan jan ta lo. Ta gerokun, oporretan lehenengo etxea etorteko “bajo tu responsabilidad”, ez dotsuen pagaten. Zeuk ekarri eta zeuk entrega ein bir zenduzen.

Egilea(k): Elisabet Santiso Aranbarri