Igitaiak, segak

Hagindun igitaiak ere egiten zituzten. Haginak zinzelarekin ateratzen zitzaizkion igitaiari. Igitai eta segak egiteko teknika, prozesua.

- Eta iddetaixak eta holakuak be eingo ziñuen ez?
- Itten xuan bai, baiña hamen ez jaok, hamen dauana etxian inddakua ez behintzat, hau ez behintzat. Baiña honek ez dauka hagiñik. Hagiñik ez, horrek ez jok hagiñik, baiña hau dok segian mouan pikaittekua ta bestiak gurian itten zienak haginddunak.
- Eta hagin horrek zelan eitten ziñuen?
- Zintzelakin, berotu lenengo, suberatu, materiala suberatu, ta gero zintzelakin taka-taka, ta gero tenplia emun, akabautakuan; agiñak etara.

Egilea(k): Iñaki Arana