Makea (Lapurdi)

Bildotsetik bildoskirat

Bildotsetik bildoskirat <p>Ang&egrave;le ez zen bildoskiaz arduratzen, ahizpa zaharrenak egituen zuelako. Bildoski odolkiak 'tripotak' deitzen zituzten. Erraten digu ere Biriatuko bestetan prestatzen dituztela oraino tripotak.</p>

Tamaina:

Angèle ez zen bildoskiaz arduratzen, ahizpa zaharrenak egituen zuelako. Bildoski odolkiak 'tripotak' deitzen zituzten. Erraten digu ere Biriatuko bestetan prestatzen dituztela oraino tripotak.

- Gero bildoskiaren, nola da… hori badakizu? Ikasi zinuen prestatzen?
- Bildoskiaan tripotxak iten? Ez, ez, ni, laugarrena nintzan, ahizpa zaharrenak badazki hobeki nik baino horiik, ez. Tripotxa iten zen ba, denboran… delako ardia gizenduta, atzarrak jaten ziren, eta gero iten zen delako tripotxa hori. Odolgia zen, bainan tripotxa deitzen da.
- Ta “xuri ta beltxak” eta holakoak’e, “xuri ta beltxak”’e?
- Ze, ardiak?... eta bildotsak?
- Ez, ez, erraten dut, gure alderdian iten ziuzten, ez dakit zer den e? Bainan bildoskiarekin iten dute “xuri ta beltxa”.
- A? Hori ez dakit zer ditakeen. A ba, ba,.Ez, ez ez, gure etxean tripotxak in izan ditugu /izantu/, eta badut entzutia, Béhobie, Biriatun iten dutela, Donamartineko pestetan beti… tripotxa iten da. Oino’re jarraikitzen da ohidura hori… toki batzüitan.

Egilea(k): Maite Mendiburu Elizalde