Lohitzüne-Oihergi (Zuberoa)

Oihergiko eskola ezkila-dorrean

Oihergiko eskola ezkila-dorrean Hasieran ez zen eskolarik Oihergin, Lohitzunera joan behar zuten bost km eginez, eta azkenik eskola egitea erabaki zuten ezkila-dorrean. 15 etxe bakarrik ditu Oihergik

Transkripzioa

- Oihergin beita eliza... eta han... [Ai] hatsa... hatsarrian, ez zen /etzen/ eskolaik, Oihergin, eta behar günizün jun Lohitzüneat.
- "Mais y'avait cinq kilomètres à faire !"
- Bai.
- "Et alors on avait décreté que... on... ah oui, 'üskaaz' !" Ordian erran... erran zizien eginen zela eskola bat...
- Oihergin, eta egin zien elizan. Eliz(a)... "'le... le clocher', comment ça s'appelle ?"
- A... bai, 'kanpandorrea'.
- 'Ezkila dorrea'.
- "Voilà", han.
- A han egin zen e?
- Bai, eskola han.
- Eta txipia da Oihergi e?
- E, oai ttipi... "Oui, y'a... attendez, je vais vous dire combien... Un, deux, trois..." Bat, biga, hiru, lau, bost, sei, zazpi, zortzi, bedeatzü, hama(r), hameka, hamabi, bo... Eman dezagün hamabost etxe.
- Hamabost etxe? O? Bena badütü bista politak e?
- A bai! Oihergi(k) bai e!