Lezo (Gipuzkoa)

Ganadu asko baina txerririk ez

Ganadu asko baina txerririk ez <p>Hamar bat behi, idi-parea, astoa... izaten zuten baserrian. Txerririk ez. Orduan baserritik bazegoen bizibidea.</p>

-Ganadu asko zenuten zuek, orduan?
-Hemen, nik ezautu dutenez, gehiena, bueno, garai hartan, ni mutil kozkorra nitzala, orduan gutxixio zan, ordun […] dozenan bat, [edo holakokin]; hamar bat behi, zortzi-hamar bat behi, ta beste bi-hiru txekor, eta idi paria. Idi paria, beti. Aston bat, aston bat ere bai. Eta gu lantegi hortan aitzen giñan, [...] jatenak eitten ta lantegi guziyian. Orduan eitten zan, behinpin, baserrian lana ondo, gustora ere, etorkizun pixkat edo… Gaineko gauzak, ekarri behar zana merkexo zalako edo… eta abar.
-Ta hola.
-Eta, ganaduaz gain, txerriyak-eta, bazenittuzten?
-Ez. Txerriyik ez. Txerriya, bakarren bat iñoizian behin igual izango zan hola, gero familiako edo, mahairako, biño ez, ez. Txerriyik-eta hemen ez, ez...

Egilea(k): Aitor Errazkin