Lezo (Gipuzkoa)

Aitarekin eta eskolan ikasitakoak

Aitarekin eta eskolan ikasitakoak <p>Irakurtzen eta idazten, aitarekin ikasi zuen. Eskolan zer ikasten zuten azaltzen du: alfabetoa, doktrina... Ikasteko, abestu egiten zuten. Dena euskaraz ikasten zuten.</p>

- Aitakin.
- Bai, bai, beakin abezedayua, dena ikasi genun.
- Bai, abezedayua. Bai, dena. Hantxen eukitzen zuen bee tablero bat, eta hantxen, zean, esto, makil luze batekin, hantxen joaten giñen, ta denak hola, ta beak…
- Beak bai. Letrak bai. “A”, “b”, “c”, “d”, … hoik denak, lehenbiziko… zea hoiyek. Biño, dotriña dena… dotriña ez, oraziyuak itten genittun, ikasi, beakin.
- Eta etxeko lanak ta hola ematen zizkizuten?
- Ez, ttikiyak giñen orduan!
- A, ttikiak ziñaten
- Lau urte, lau urte, Lau o bost urte… Zazpi urte arte ibili nitzen beakin.
- Bai, bai, bai, bai… Ta kuadernua ta hola erabiltzen zenuten?
- Bai. Beakin.
- Goatzen dittuzu, beakin ikasitako kantak?
- Ez. Ez naz oroitzen. Kantak ez… Abestu, abestu, zeak itten genittun, abezedayuanak eta hoyek abesten genittun.
- Ta gero, zeak, oraziyuak: ‘Aita guria’-ta, ‘Salbia’-ta… Hoiek denak zien dotriña ttikikuak, esaten geniyon bezela. Bai…
- Eta euskeraz erakusten zun dena?
- Dena euskeraz iten [zun].