Lesaka (Nafarroa)

Ferratzaileak

Ferratzaileak Arotz batzuk ferratzaileak ere baziren. Berak ferrak egiten zituen, baina ez zuen animaliak ferratzen. Behien ferrak nola egiten zituen azaltzen du. Behiak ferratzeko arkera erabiltzen zen: egurrezko tramankulu bat behia lotzeko eta ferratu behar zen hanka igotzeko. Beste animalientzat ere balio zuen arkerak. Aurrenekoz, animaliaren azkazalak (apoak) leundu eta berdindu behar ziren “puxanta” izeneko tresnarekin (hankaren bat gaizki baldin bazuen, odol beltza kendu eta sendatu behar zen aurretik). Gero, ferra iltzatu