Lesaka (Nafarroa)

Gerra 2

Gerra 2 Aita ehizan ibiltzen zen errepublikano aberatsekin eta, hauteskundeetan, alderdi errepublikanoan izena apuntatzeko erran zioten. Gerra hasi zenean, errepublikazale anitz Frantziara eskapatu ziren eta bere aita atxilotu zuten. Alkateak defenditu zuen eta libre utzi zuten; beste batzuk, berriz, San Cristobalera (Ezkabara) eraman zituzten preso. Etxea frankistena zen eta alde egiteko esan zieten. Beste etxe bat erosita zuten ordurako, baina guardiek errekisatu zuten eta mahaiak, ateak eta abar erre zituzten. Etxea botako zutela-eta alde egin zuten 1937ko abuztuan (“toma de Guadalupe” izan zen egunean, hain zuzen).