Legazpi (Gipuzkoa)

Elkartasuna nagusi, etxean eta kalean

Elkartasuna nagusi, etxean eta kalean <p>Lanean irabazitako dirua etxean ematen zuten. Lagunartean, diru-kontutan elkarri laguntzen zioten.</p>

Lanean irabazitako dirua etxean ematen zuten. Lagunartean, diru-kontutan elkarri laguntzen zioten.

- Irabazitako dirua etxera entregatzen bazenduen, asteburutan eta ematen zizuen?
- Bai. Honbre, guk nahi hainbeste igual ez ziuen emango, seguro, baiño ematen ziuen, izaten gendun. Zeatio akordatzen naiz kuadrillan Oñatia, "Santu Bizixak" esaten gendiun, Corpus Euneko prozesioa, "Santu Bizixak", Oñatin hola hitz eitten dan, oiñez Brinkolatik Oñatia prozesioa ikustea. Ta danok izaten gendun dirue batek ez bestek. Ta hari, tiakin eta tiokin bizi zan eta harek: "Yo no tengo pues dinero", kakauesen batzuk erosteko izango zan gurea're baiño. Ta beti hari partitzen; ta eun baten akordatzen naiz esan ziun: "Hoy ya tengo dinero, e". "Sí?". "Sí". "Qué raro!". "Porque mi tía ha comprao el pan y se le han olvidao los cambios encima del armario y yo le he cogido". Oseake gu baiño okerrago're bazeren besta batzuk.
- Lagun artean erdaldunak ere bazittuzuen?
- Hura, horixe. Bestela euskeldunek giñan danok, e