Gamarte (Nafarroa Beherea)

Zerriaren aprobetxamendua

Zerriaren aprobetxamendua <p>Noiz hiltzen zen, tripakiak errekan garbitzen ziren, dena aprobetxatzen zen.</p>

Noiz hiltzen zen, tripakiak errekan garbitzen ziren, dena aprobetxatzen zen.

- Gero haragia ta altxatzeko, eh kontserbatzeko?
- Haragiain kontserbatzeko, ordian eta zera, xerriak hiltzen gintxin, xerria, gure etxen egoiten zuxun xerri andana bat ere hiltzen zuxun.
- Eta noiz?
- Ta hori abenduan, abendua. Abenduan hiltzen zitxun eta ordian xerriak hil eta tripakia errekan ikuzten zuxun, zeren eta ez zuxun yeus ere galtzen ordian, herziak eta denak biltzen zitxun odolaik tripotain eta egiteko, ta gero lukainkak eta denak. Ez zuxun eta xerriain pitsik-pitsik galtzen.
- Deus ere.
- Begiratzen zuxun eta pixa estria bera ere.