Espartza-Zaraitzu (Nafarroa)

Alaba mojaren inguruko kontuak

- Eta zenbat denbora behar du egon han?
- Irur urte... bida edo irur urte, erran zuen.
- Bi edo hiru urte ikusi gabe, e?
- Ikusi bage.
- Bai-bai-bai... keben ademas egon da Madrilen... jo! zegon nai zuen gisa, eta erran nakon bai: “Yago nai dun gisa eta... eta ez kontent, nai urrunago”, pues...
- Misionera da, misionera.
- Zein kongregazionetakoa?
- Marianista; pues bai, pues fan zen, laur fan zre, eta... Madre General? fan zen ermatra, te ikusi nuen Madre General ere... kor, Iruñean, egon nintzalarik orai azkenik? bisitatze? Xin tzen enegana ere ekustra? ta erran tzadan: “Pues nik fan bear xut akonpañatzra; eta igare bar xut kan? ilabete bat, eta itzultzen nizalarik kandi? orduan eskribitrien dauxut eta xardokien dauxut Madrilerik”. Orrek du destinoa Madril(l)e, Madre General, sí, konke ala. Ernegun rezibitu nuen karta bat, tremenda!... a(t)zfa guzien artian! Gero? egon zren laurak, kan bisitatzen Iruñan, laur fan drenak xunto, ta erran zadaen:
“Bueno, bueno... eskribitien dugu laurek”, eta bai-bai, laurek firmatzen die karta. Ongi llegatu drela baia, gauzak men daude annitz... kemen daudela kario? kan doblatrik! aniz kario daudela gauzak... eztokiela xan baizik ere egunian... gauza, biar den gisa, bein; irabaz guti, eta... izia neskai. Fanen dela kontatuz, baëa bah! aski, aski, aski gogor da. Bueno-bueno, hala! eztugu denb(o)rarik galdu in biar.

Egilea(k): Koldo Artola Kortajarena