Ermua (Bizkaia)

'Txindurri' ezizena

'Txindurri' ezizena <p>Amama "batzaillia" ei zen, gauzen gordetzailea, horregatik jarri ei zioten <em>Txindurri</em> gatxizena. Eta harrezkero familia osoari <em>Txindurri</em>.</p>

Tamaina:

Amama "batzaillia" ei zen, gauzen gordetzailea, horregatik jarri ei zioten Txindurri gatxizena. Eta harrezkero familia osoari Txindurri.

- Baiña zu jendiak ez zaittu ezautuko Bengoetxea izenakin, ez?
- Ez. Maria 'Txindurri'. Nere aittari Txindurri esaten otsen, esan dotsut ba. Ama ei zan, nere aittan ama ei zan batzaillia. Neguan eta, urabarrixan eta, urazkenian eta, beti sagar usteltxuauak bazien be, aunke sea haxe ustel atala kendu ta gorde, gordetzaillia. Eta horretxegaittik esaten otsela 'Txindurrixa'. Txindurrixak be negurako kosetxia eitten ebala ta. Hortixek datorrela esaten eben horren izena.
- Gatxizena amamana zan.
- Amamana.