Ama Debako hotelean lanean eta aita mikelete

12 urtera arte ibili zen eskolan eta handik atzera amari edo aitari laguntzen etxean. Ermuan jaio zen, kalean. Bere gurasoak baserritarrak ziren, baina bera jaio zenerako kalean bizi ziren. Amak Debako hotelean lan egiten zuen lehengusinari laguntzen, eta aitak arma-fabrikan lan egiten zuen. Krisia egon zenean mikelete egon zen aita Donostian.

- Zuk esan dozu Ermuan jaixo ziñala.
-Bai.
- Ta zenbat urtera arte? Hamabi urtera arte esan dezu han egon ziñala edo zenbat urtera arte egon ziñan?
- Hamabi urtera arte eskolan esan dotzut nik.
- A, a, eskolan Ermuan.
- Bai ba! Ta gero ba… errekauak ein ta bata ein ta bestia ein ta amari lagundu ta etxian ortuak be baeuazen ta… Aittak porruak ifintzen zittuanian, ba nik, harek zera ein ta nik han ipini zerak, porruak, e! […] zentimetro bat zeran gaiñian, e! Hantxe. Ondo. Ta gero ba etxeko… bai!
- Bai ta Felisa, zu Ermuan nun jaixo ziñan, baserri baten edo kalian?
- Ez, ez; kalian, kalian. Gure aitta ta ama basarrikuak izetez. Baiña, e… ordurako ya kalera…
- Etorritta zeuden?
- Harek kalian, bai ba. Soltera... Gure ama egoten zan udan, hamen, Deban. Lehengusiñia eben hamen zela, hotel e… lehenaoko hotel bat.
- Elgoibarren zauana?
- Ez, zerian…"En esto…"
- Altzolan?
- Deban. Ta han egoten zan... ai... izena!
- Eon, eon. Lehengusiñia zan hango zera ta han pasatzen eban hareri laguntzen egoten zan e… zerian, aitzen dozu? Ta aitta barriz "era" e… pistolan-ta eitten ebana.
- Eskopetak.
- Eskopeta. "Pero también hubo" krisisa edo zeozer denporia "y estuvo en San Sebastián de esto, antes de… antes de casar, e! Estuvo en…" Donostian egon zan mikelete.
- Mikeletia.
- Mikelete, mikeletia.