Ura ur-putzutik atera eta barrikan garbitzen ziren

Jaunartzea egin zuenean amak soineko dotorea egin zion. Amari gustatzen zitzaion umeak ondo janztea, baina ez zegoen baliabiderik. Bakoitzarentzat arrautza bana ere ez zen iristen. Etxean ez zuten kanilako urik eta bozaderatik (putzutik) ateratzen zuten ura. Barrika baten ura jarri eta hantxe garbitzen ziren.

Transkripzioa

- Nik, akordatzen naiz, komuniua ein nabanian, nik ez dakit zenbat urtekin eitten zan ordun komuniua. Ordun bi komunio eitten zian. Komunio ein nabanian, soiñeko bat ein zian amak, e… oso, bastante dotoria. Ordun ez zeon hola zuriz ta jantzitta ta… soiñeko korriente bat, baiña bastante. Gure ama zana hortan, e… bastante, e… gustatzen zikon umiak ta ondo jantzi ta… zea ta… ondo mantentzia ere bai, ba ahalegiñe, badakizu. Hainbeste giñen ta danai arrautza bat emateko egunero ere ez zan aillegatzen. Arrautzak saldu ein bihar zian. Ta pixkat eskastxuao giñenai ba: “ala, hartu ta jun ganbara txikira ta jaizu hori arrautza hori”. Badakizu, orduko gauzak. Danontzat ez zeon. Saldu ein bihar zian gauzaik ekarriko baldin bazan.
- Hori. Eta bazauan dutxa zuen baserrixan?
- Ez.
- Eta nun eitten zenduten garbitzeko-ta, askian?
- Bai, askan. Etxian orduan, hola, bozaderia. Ez dakit dakizun zer dan bozaderia. Potzu haundi bat [zuluakin].
- Bai, aska, ezta? Baserriko aska.
- Ez, ez, ez. Ez dakit zenbat metro eukiko zittuan harek. Bozaderia.
- Putzuan modukua?
- Bai, potzua. Baiña borobilla, hola, haundixa. Handik etatzen genduan ura. Ur korrientia ez genduken guk etxian.
- Bai, bai, bai.
- … holantxe. Oso ondo.