Gerra aurretik denek euskaraz

Gerra aurretik dena euskaraz egiten zen Elgoibarren. Ez zegoen kanpotik etorritako jende asko eta zeudenek segituan ikasten zuten euskaraz. Guardia Zibilen semeek, adibidez, berehala ikasten zuten. Gerra ostean debekatuta zegoen euskaraz hitz egitea eta kalean euskaraz eginez gero gaztelaniaz hitz egiteko esaten zieten. Hala ere, euren artean euskaraz egiten zuten.

Transkripzioa

- Aber, oin euskeriai buruz hitz ein bihar deu /biheu/. Zela zauan ikusitta euskeria Elgoibarren? Danok eitten zenduten euskeraz, ezta? Garai hartan.
- Gerra aurretik bai.
- Gerra aurretik danok euskeraz.
- Gerra aurretik bai, danak euskeraz.
- Eskolan ere esan dezu, nahiz ta liburuak erderaz egon, danak euskeraz.
- Bai... guk ez gendun ikesi [...]. Han ere euskeraz. Ta gerra aurretiksan danak euskeraz. Gaiñera, gerra aurretikan hamen pasatzen zana bakarren bat zauan hamen kastellanua etorrittakua eta haren umiak-eta ensegida ikesten zeben euskeraz. Kalian, e! Ez etxian. Etxian ezin leikixen gurasuak zertu, baiña kalian segiduan. Guardia zibillen umiak eta guardia zibillak ere ensegida euskeraz ikesten zeben. Bai. Hamen urte bat edo bi pasau ezkero, ikesitta.
- Hori gerra aurretik. Eta gerraostian?
- Gerraostian ba ya prohibidu eitten zeben.
- Prohibidu ein zeben.
- Bai. Por ejenplo, guk [...] hiru-lau lagun juntatzen bagiñan, ba, tabernan edo zerian, hasten giñan eta “hablen en español” esaten zeben. Holaxe gerra ezkero ba ya… zera zauen, euskeraz eitteko zerik ez zauen egon. Oin berriz euskeraz hasi dia oin.
- Baiña hala eta guztiz, gerra eta gero zuek euskeraz itten zenuten, ezta?
- Etxian beti euskeraz. Eta lagunen artian ere euskeraz, ezta?
- Bai, bai, bai. Gaur egunian ere bai. Oin euskeraz jakin arren askok uste dot kalian erderaz eitten debela, e. Bai, askok. Zuek ere erderaz eingo dozue /eingozue/, ezta?
- Ba bixetara, segun zeiñekin zabizen.
- Hoixe.
- Segun, batzukin euskeraz, beste batzukin erderaz... badakizu.
- Bazauan pertsonaren bat zuk ezagutu zenun gazteren bat ikasten zabala ingelesa edo frantsesa edo beste hizkuntzaren bat?
- Ez.
- Lehen ez, ezta?