Elgeta (Gipuzkoa)

1929an Iturri baserrian jaioa

1929an Iturri baserrian jaioa 1929an jaio zen Elgetako Aranzeta auzoko Iturri baserrian.

1929an jaio zen Elgetako Aranzeta auzoko Iturri baserrian.

Transkripzioa

-Ba dakat setenta y ocho años maietzian pasauta. El año veintinueve creo, nacida el año veintinueve, creo.
-Beti bizi izan za baserri honetan?
-Beti, beti. Hamen nago oindio.
-Kontau baserrixa zein dan eta nun dauen.
-Basarrixa da Iturri, basarrixan izena da Iturri. Ba lehenao familixa haundixa zeuan hamen, ni txikixa nitzanian gurasuak, kriau ta. Bueno. Obreron bat be hartzen zan lanak eitteko ta. Oin berez ba legau nai ni bakarrik. Ni ezkondua naiz, alarguna, familixaik ez naban euki, ta oin bakarrik bizi nai.
-Zu bakarrik?
-Basarrixa Arantzeta.
-Arantzeta da "barrio", eta hau da Iturri. Caserío Iturri.
-Lehen esan dozu jente asko bizi ziñatela hamen?
-Bai. Gu be hiru anai-arreba giñan, ta kriaua ta gurasuak, ta aman aizta soltera bat be bai, ta bueno. Danendako lana egoten zan, eta basarri ingurua egoten zan hobeto zainduta, ta oin ba mano de obria zeuk beste bati eraitten ba dotsazu, ba kobratzen dotsue diru pilla bat, ezin leike pagau. Ta ba erdi abandonauta terrenuak eta hola.