Durango (Bizkaia)

Pilotariak

Pilotariak Zestako jokalariak kanpotik etorritakoa ziren. Baina gerra aurretik bazeuden palaz jokatzen zuten durangarrak: Altube eta Mentxaka. Abadiñon gerra ostean Agirre abizeneko bat egon zen. Bilboko Euskaldunan zebiltzan beste batzuk ere aipatzen ditu: Amorebieta IV, Begoñeses, Oroz... Deportibon: Iturri.

- Hemen Durengon pelotari asko egon zan ala?
- Zestakuek? Ez, baina kanpokuek, gerra aurretik bai. De pala había buenos, Altube, hori etxie botautsena aiuntamentuek, Altube. Gure aittek be pelotan ondo eitteban, ta bestie Mentxaka. Ha Mentxaka palakue profesionala zan, ta Altube be bai. Hori Mentxakak esaten eusten: “José Mari, tu padre jugaba,de aficionados”. Berak eta beste lagun bat, Antipas esaten eutsiena, kolokatzen ebala “de maravilla”, baina estudidxuek eukezan. Honek ez eukien estudidxorik jeneralmente palista eta ibiltten zienak, Altube eta Mentxaka. Abadiñon euen bat gerraostien, Agirre, “en el Recoletos jugaba, bueno, maravilla”. Ta nik palan Bilbon Euskaldunan asko ikusi dot. Amorebieta cuarto, frontoie dekona oin Zornotzan bere izenien, “Amorebieta cuarto. Y estos…los Altubes, los Begoñeses, Oroz hermanos y” honek…

Egilea(k): Oihane Amantegi