Euskarazko katedra atera zuen lehen emakumea

Euskarazko katedra atera zuen lehen emakumea Filologia erromanikoa ikasi eta irakaskuntzan aritu eta gero 1979. urtean hainbat katedra atera zituzten. Madrilek ateratako katedrak ziren eta Koldo Mitxelenak zerrendatu zituen euskarazko katedra haiek. 1980. urtean ere institutuetarako oposaketak antolatu ziren. Lehen aldia zen oposaketa batzuk Madrildik kanpo egiten zirena eta arazoak egon ziren tribunalak osatzeko izan ere, katedratikoa eta euskaraz zekitenak izan behar ziren bertako kideak. Tribunal horretako kideak aipatzen ditu, Koldo Mitxelena buru zutenak. Hamar katedra zeuden eta hamarrak banatu zituzten. Mirenek dio bera gainerakoen artean "arraroa" zela, ez baitzen ez seminariotik pasatakoa ezta gizonezkoa ere.