Fariasak eta zigarroak

Fariasak eta zigarroak <p>Fariasa asko saltzen zen. Zigarro markekin ez da gogoratzen. Paketetan zetorren dena, Donostiatik, eta ez zituzten zabaltzen. Erre egin zuen berak, probatzeko, baina ez zitzaion gustatu.</p>

- Goguen dakotzu ze tabako klase euen zu han lanian hasi ziñanian?
-Ba fariasa bazeuan.
-Fariasa eta… fariasa asko saltzen zan. Merkiaua be bazeuan kajia, kajatxua…
-Ta zigarruak?
-Eta zigarrua, zigarruak… harek… han, gaiñera, zabaldutakoik ez zan ikusten, danak paketiak, paketiak, paketiak danak. Etortzen zien, horrek Donostiatik-edo etortzen zien paketiak, eta gero Bergaran deskargau, ta gero Bergarak estankeruai eitten zotsen, eitten zotsen repartua.
-Ta zigarruak ez dakotzu goguen markak?
-Zigarrua… fumau be in neban!
-A bai?
-Bai, aprobau in neban zelakua zan, zelakua zan. Ta esan neban: “Ene… honek tripia ez dau betetzen honek! jatekua ez da hau!”. Ta kendu neban. Kendu neban. Ze gusto daukan ikusi ta kendu neban haura. Nik ez dot fumau.

Egilea(k): Ione Olabarria Franco (Ipintza institutua)