Berastegi (Gipuzkoa)

Barandiaranek gomendatutako bidea

Barandiaranek gomendatutako bidea Barandiaran nola ezagutu zuen, Donostiako seminarioan. Hitzaldia eman zien. 1953an bueltatu zen Saratik. Madrilen ikasten zegoela, espeziearen sorrera interesatzen zitzaion, eta Barandiaranengana jo zuen. Lezetxikin eta Landarbason zebilen Barandiaran, eta ahrekin hasi zen indusketak egiten. Telesforo Aranzadik giza hezurrak aztertzen zituen, baina abereen hezurrak inork ez; Barandiaranek bide horri heltzeko aholkatu zion. Halaxe hasi zen, Madrilen bertan, hezurrak klasifikatzen. Tesia horren inguruan egin zuen.