Bedia (Bizkaia)

Zepo eta amuaz harrapatzen zituzten txori txikiak

Zepo eta amuaz harrapatzen zituzten txori txikiak <p>Gazte gazterik hasi zen txoritan: zepoagaz eta amuagaz. Amu bati harra ipini, eta horrekin harrapatzen zituzten zozo-birigarroak. Eskopetarik ez du izan.</p>

- Eta txori kontuak eta orduan zu ibili izan zara, kazan-eta?
- Bai, baie… mutikotan ba gaztetan horrixek. Zepoakaz eta, hori zepoa bakizu, horrixekaz, eta antzuloagaz be bai e? Bai, zozo-birigarroa koiten han antzuloagaz bai, e?
- Ta ze ipintzen zenduen?
- Harra, harra, harra, bakizu zer dan harra, ezta? Harragaz e? ta edurregaz asko koiten ginduzen; orduen edurre be sarri eiten euen, oin baiño sano gehiao e? Kentzean zindun hori gorritxu bet ta ipinten zindun antzuloa pite zatitxu betegaz ta harragaz, holaxe jausten ziren, zozo-birigarroak bai.
- Eta gero?
- Ba jateko!
- Barrura! eta gozuak izaten ziran?
- Honbre! gozoak, apetitu ona, baia gozoa da, bai.
- Eta bestela hori zepoakaz eta amuakaz.
- Bai antzuloakaz. Bai, palutxu beteri hari… pite zatitxu bategaz antzuloa, sartu lurrean, egoten ziren… edurrik eta ez eurien ikusten eta etorten ziran, blas!, atoan jeusten ziren, goseagaz etorten ziren.
- Eta eskopetarik eta?
- Eskopetea nik ez dot eukin, e; txinberea bai, hori aire... Ezebez. Nik denporarik be ez dot eukin, ni Bilbora denpora guztien beharren; goizean joan ta geubean etorri, ze tranbie ta hartzean ta tardetan euen hemetik Bilbora, ordubete paseutxo igual, e!