Azpeitia (Gipuzkoa)

Ardientzako uztaiak dotore prestatuta

Ardientzako uztaiak dotore prestatuta Azkoitiko "Arana"ren txabola erabiltzen zuten Izarraitzen. Inguruan nahiko larre ez omen zen izaten, mendia ere ez zegoen hesituta, eta janariaren esperantzan Izarraitzera joaten ziren. Ardiei dunbak eta zintzarriak ipintzeko Igokunde eguna izaten zuen aita zenak, ardi onenei jartzen zitzaizkien. Dunbarentzat mihia ganadu-adarra izaten da onena, hark du hotsik onena. Ardientzat gaztainazko uztaiak txukun prestatzen zituzten, goritutako burdinarekin markak egiten zizkieten, zein baino zeinek dotoreagoa.