Suaroa; etxe-erre batzea

Suaroa; etxe-erre batzea Suaroa, baserriren bat erretzen zenean egoten zen asegurua. Etxe-erre batzea.

Suaroa, baserriren bat erretzen zenean egoten zen asegurua. Etxe-erre batzea.

-Eta lehenago antzinan basarrin batek sua hartzen bazeban, egoten zan seguroren bat?
-Suaruak esaten jakon. Seguru bat Suarokua. Han be egongo zintzen ba seguramente.
-Bai, bai. Eta erre zan Ugastein ez dakit ze etxe eta, emuten jakon holako desgrazia euki [dabena ba] anea erdi gari edo, ezta. Asko emutia da anea erdi gari edo. Hori batu eitten zan. Paraje... ezaun-pide barruan, kontorno reduzidu baten iguel hori. Eta gero hasi zan jentie papela eiñ, eta ez dakit nunguek izengo zien, baiñe gero eskien-eskien, beti eskien, ezta, eta jentiek galdu eiñ euen zera...
-Konfiantzia.
-Eta gero kastau ein zien eta jarri zien honek seguro haundixok, hobeto pagau biher die baiña, seguro jatorrak die.
-Orduan jentiak tranpia?
-Bai, jentiak beliela. Uekue badao jentie beliela hasten da sartzen.
-Eta gero ba beti etxe-erre batzen, etxe-erre batzen beti. Orduen sarri etortzen zien etxe-erre batzeillak.